I en lägenhet på Möllevången bor paret Johan och Johanna. Deras relation är trygg för att inte säga tråkig. Vardagen består av brödjobb och naturvin med vännerna. När Johanna i hemlighet bestämmer sig för att söka till konsthögskolan i Köpenhamn sätts en boll i rullning som ska sluta med förskräckelse.
Gasljus: Malmö är en nyskriven psykologisk relationsthriller med drag av Seinfeld och den gamla Ingrid Bergman-filmen Gasljus. Det är en samtida föreställning om fenomenet gaslighting – ett manipulativt beteende där den utsatte alltmer börjar tvivla på sin verklighetsuppfattning.
Ljuddesign där publiken har hörlurar och följer handlingen ur den gaslightades perspektiv.
"Strategiskt placerade mikrofoner bildar en skev ljudarkitektur i föreställningen ”Gasljus: Malmö”. Mycket effektfullt." - Kristina Lindquist, DN
Publiken i salongen förses med hörlurar som gör att vi via en mikrofon följer ljudbilden tätt inpå huvudpersonerna. Rent auditivt blir vi, likt Johanna, gaslightade – vi hör det hon hör. Utöver det nytänkande auditiva momentet är uppsättningen vardagligt och träffsäkert iscensatt. - Marie Petterson, Sydsvenskan
Malin, Sanne och Oskar går nu sitt sista år på högstadiet och i centrum står relationerna mellan tre vänner som känt varandra sedan första klass. Vilka har de blivit och vad har hänt med vänskapen? Hur vårdar man band som börjar brista, eller som kanske till och med har gått av?
Föreställningen spelas i ett omklädningsrum i anslutning till gympasalen där vännernas avslutningsbal äger rum. Publiken ser (och hör) skådespelarna i omklädningsrummet, men får genom hörlurar också ta del av en klassåterträff 15 år senare. Det blir en resa – genom tiden som går och rummen som öppnas, stängs och förändras inom oss.
Heligt är en fristående uppföljare till våra tidigare produktioner Hemligt och Farligt, och sista delen i den trilogi vi skapat tillsammans med en och samma referensklass från Möllevångsskolan i Malmö.
"Klockren pjäs om tonåringars första vänskap." - Boel Gerell, Sydsvenskan
I rymdfarkosten Voyager som skickades ut 1977 för att utforska det yttre solsystemet finns en guldskiva som ska förmedla mänsklighetens historia. Tanken är att innehållet ska berätta om vår värld för eventuella utomjordingar som hittar skivan. Guldskivan innehåller t ex bilder på människor, djur, inspelad musik och hälsningsfraser på 55 olika språk. Den befinner sig nu 20 miljarder kilometer från jorden.
På Preston Road vaknar Tom mitt i natten och väckarklockan visar 04.40. Varför har klockan stannat? Varför är just han vaken?Genom sitt sovrumsfönster tittar han ut över gatan där allt är tyst och stilla, inga tecken på liv syns till. Inga ljud, ingen vind, inga sirener, ingen trafik på den vanligtvis högtrafikerade gatan – ingenting. Det känns som att tiden håller andan. Men plötsligt ser han att det står en kvinna i en för stor David Bowie-t-shirt och tittar på honom i huset mittemot.
Monologen Den bästa pjäsen som någonsin skrivits är en kärlekshistoria, en liten skärva av mänskligheten i all dess stökighet, förvirring och längtan efter mening.
"I tvära kast förflyttar sig pjäsen genom tid och rum och frammanar i sina bästa stunder en rörande bild av den lilla ensamma huskroppens litenhet och de mänskliga bekymrens futtighet under himlavalvets storslagna rymd. (...) En förvånansvärt konventionell produktion, för att vara skapad av John Hanse och Jonas Åkesson som tidigare utmanat villkoren för scenkonsten i verk för bland annat ”Public Plot” och ”Banditsagor” - Boel Gerell, Sydsvenskan